İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü müzayede evi Christie's'de bugün düzenlenen 'İslam ve Hint Eserleri' adlı müzayedede,Osmanlı dönemine ait, aralarında seccadeler, Kuran-ı Kerim'ler, halılar, İznik çinileri, ibrikler ve hatların yer aldığı 70 kadar çok değerli eser satışa sunuldu.
Türkiye'nin Londra Kültür ve Turizm Müşavirliği'ne sadece 200 metre uzaklıkta bulunan müzayede evinde satışa sunulan toplam 407 eserden yaklaşık 70'i Osmanlı dönemine ait. Özellikle İranlı müzisyen Abdülkadir El Meragi'nin Osmanlı Sultanı II. Murat'a ithaf ettiği ve müziğin anlamını tartıştığı felsefi eseri 'Mekasıd ül-Elhan' adlı ilmi eseri, Sultan 1.Abdulhamit'in altın yaldızlı fermanı ile Osmanlı hançeleri, tüfekleri ve bakır top müzayedenin dikkat çekici parçaları arasında yer alıyor.
ESERLER ARASINDA PADİŞAH FERMANI DA VAR
İslam eserlerinin, 1418-21 tarihlerinde yazıldığını ve 400 binle 600 bin sterlin (yaklaşık 880 bin ile 1 milyon 320 bin lira) arasında bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.
Meragi'nin, müziğin temel taşlarından biri sayılan eserini 1423 yılında Bursa'ya giderek, bizzat II. Murat'a takdim ettiğini belirtiliyor.Satışa sunulan Osmanlı eserleri arasında Sultan 1. Abdulhamit'in fermanı da bulunuyor
İZNİK ÇİNİLERİ VE YALDIZLI BAKIR TOMBAK
Müzayedeki bir diğer dikkat çekici parçaysa II. Mahmut'un, Kaçar hanedanı veliahtı Abbas Mirza'ya yazdığı 1817 tarihli mektup. Tarihi mektup 25 binle 35 bin sterlin (yaklaşık 55 binle 77 bin lira),1560 tarihli İznik çinisi sürahi (60-80 bin sterlin), 18. yüzyılın ikinci yarısına ait yaldızlı bakır tombak (20-30 bin sterlin) ve 16. yüzyılın ilk yarısına ait Kur'an-ı Kerim (30-50 bin sterline) satışa çıkarıldı.
ALTIN HARFLERLE YAZILAN AYET
Kûfi hat sanatı tarzında yazılmış Kur'an ayetleri ve Kur'an-ı Kerim'lerin satışa çıkarıldığı müzayedede, özellikle 9. yüzyılda yazılan Bakara Suresi'ne ait bir ayet dikkat çekiyor. Altın harflerle yazılmış ayetin çıkış fiyatı 470 bin dolar (680 bin TL). Sotheby's'in yarın düzenleyeceği ve Osmanlı eserlerinin ağırlıkta olduğu bir başka İslam eserleri müzayedesindeyse Kanuni Sultan Süleyman için hazırlanan almanak göz kamaştırıyor. Seyyid Ahmet İbn-i Mustafa tarafından hazırlanan almanak, padişahın yıldız haritasını, burçları ve önemli günleri içeriyor. Osmanlı'da az bilinen ama hemen hemen her padişahın büyük önem verdiği bu almanaklarda yer alan zodyak yıldız haritası, padişahın hangi ay neleri yapması ve yapmaması gerektiğini öğütleyen burç yorumlarını da içeriyor. Eser, 79 bin dolardan (114 bin TL) satışa sunuldu.
?TÜRKLER KENDİ MİRASLARINA ÖNEM VERİYOR!öö
Christie's İslam Sanatları Bölümü Başkanı William Robinson, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada,Osmanlı döneminin tarihi önemine dikkat çekerek, ?Ticari olarak da bizim için bu müzayede önemli çünkü Türkler kendi miraslarına çok önem veriyor. Türkiye'de, bu eserleri satın alıp ülkeye geri götüren çok iyi bir müşteri profilimiz var. Bu profil gittikçe daha da büyüyorö dedi.

Diğer Videolar