Ergenekon Davasi 20 - Susurluk (Abdullah Catli)
Ergenekon Davasi 20 - Susurluk (Abdullah Catli)
ÇATLI'NIN SIR GEREKÇESİYLE AÇIKLANMAYAN EYLEMLER ERGENEKON İDDİANAMESİNDE
İşte Çatlı'nın 'devlet sırrı' eylemleriİşte Çatlı'nın 'devlet sırrı' eylemleri
Susurluk Raporu'nun "devlet sırrı" olduğu gerekçesiyle açıklanmayan sayfalarında, Abdullah Çatlı'nın, Kenan Evren döneminde yurt dışında Ermenilere karşı düzenlenen saldırılarda kullanıldığı belirtiliyor.
Çatlı'nın karıştığı bombalama ve suikastlerin tek tek sıralandığı raporun bir diğer bölümünü ise Güneydoğu'da öldürülen gazeteciler ve faili meçhul cinayetler oluşturuyor.
Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu'nda yer alan, ancak "devlet sırrı" olduğu gerekçesiyle açıklanmayan 12 sayfalık bölüm Ergenekon iddianamesinin eklerine girdi. Raporun gizli kalan sayfalarında, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı'nın katıldığı eylemler de bir bir sıralanıyor.
Raporda, Abdullah Çatlı ve grubunun Kenan Evren'in devlet başkanlığı döneminde "ARAT" planı çerçevesinde özellikle yurtdışındaki eylemlerde kullanıldığı belirtiliyor. MİT'in Çatlı hakkındaki bir buçuk sayfalık yazısı Susurluk Raporu'nda şu şekilde yer alıyor:
Arat... uygulamaya konulan çalışmalar çerçevesinde, 22 Ekim 1983 tarihinde Fransa/Paris'te temasa geçilmiştir. İlk görüşmede, görev anlatılarak karşılıksız olarak kabul edip etmeyeceği sorulmuş ve kabul etmesi üzerine göreve sevk edilmiştir. Ermeni hedeflere yönelik olarak planlanan;
- 05(06) Aralık 1983 Fransa/Paris, Ara Toranyan'ın otosuna ikinci bomba konulması,
- 17 Mart 1984, Fransa/Marsilya, Ermeni Gençlik Örgütü binasının bombalanması,
- 01 Mayıs 1984, Fransa /Paris Henri Papazyan'ın otosuna bomba konulması (bomba patlamadı),
- 04 Mayıs 1984, Fransa Alfortville Ermeni Anıtı, Ermeni Gençlik Örgütü binası, spor salonu, karakol ile itfaiye aracının bombalanması,
Eylemlerini bir ekip olarak çalıştığı şahıslarca beraber gerçekleştirmiştir.
24 Ekim 1984 tarihinde Fransa/Paris'te uyuşturucu ticareti nedeniyle yakalanarak tutuklanmasından dolayı tarafımızla irtibat kesilmiştir.
Fransa'da Ermenilere karşı eylemler ... yılı sonuna kadar devam etmiştir. Bu konuda yapılan eylemler aşağıda sunulmuştur. Söz konusu eylemler, Abdullah Çatlı ve grubunun yanı sıra, bu grupla herhangi bir organik bağı bulunmayan çeşitli gruplarca gerçekleştirilmiştir."
EYLEM LİSTESİ
1-14 Kasım 1982: Hollanda/Utrecht, Nubar Yalımyan'ın öldürülmesi,
2- 22 Mart 1983: Fransa/Paris Ara Toranyan'ın otosuna bomba konulması (bomba patlamadı)
3- 03 Temmuz 1983: Fransa/Paris Ara Toranyan'ın babasının emlak dükkanına bomba konulması (bomba patlamadı), Ermeni kitabevinin bombalanması.
4- 07 Temmuz 1983: Holanda/Hengelo Suriz, Ermeni Kahvesi'nin taranması.
5- 08 Temmuz 1983: Hollanda Enschede, Ermeni Gençlik Örgütü ve lojmanlarının kundaklanması.
6- 27 Temmuz 1983: Fransa/Alfortville, Ermeni Kültürevi ve ASALA'nın basın bürosunun bombalanması,
7- 28 Temmuz 1983: Fransa/Paris, Ermeni Kültürevi Radyoevi ve basın bürosunun bombalanması,
8- 06 Aralık 1983 : Fransa/Paris, Ara Tornayan'ın otosuna ikinci bombanın konulması,
9- 17 Mart 1984: Fransa/Marsilya Ermeni Gençlik örgütü binasının bombalanması.
10- 01 Mayıs 1984: Fransa/Paris, Henry Papazyanın otosuna bomba konulması (bomba patlamadı)
11- 04 Mayıs 1984: Fransa/alfortville, Ermeni Anıtı, Ermeni Gençlik Örgütü binası, spor salonu ve Karakol ile itfaiye binasının bombalanması,
12- 24 Haziran 1984: Fransa/Paris, Ermeni Gençlik Yurdu'nun bombalanması.
13- 25 Kasım 1984 Fransa/Salle Pleyel, 16 Ermeni örgütünün yaptığı konser salonunun bombalanması
14- 05 Aralık 1985: Ermeni bir şahsın öldürülmesi.
15- 15 Aralık 1985: Fransa Lyon, Hayk Değirmencioğlu'nun öldürülmesi.
MİT'in Çatlı'yı nasıl keşfettiği şühesiz ilgi çekici bir konudur. Bu husus Sayın Başbakanın başkanlığında yapılan toplantıda dile getirilmişse de bu konuda arşiv kaydının bulunmadığı ifade edilmiştir. "Kayıt olmayabilir fakat bilgi vardır" ısrarı da netice vermeyince "Çatlı'nın 1980'li yılların başında o tarihde MİT mensubu olmayan Hiram Abbas tarafından Haluk Kırcı ve bazı ülkücüleri organize ederek Cumhurbaşkanlığının izni ile Ermeni terörüne karşı yurtdışına sevkettiği, daha sonra grubun MİT'e devredildiği" iddiasını tekzip etmedikleri sorulunca MİT müsteşar yardımcısı Sayın Alpay, "Tekzip etmediklerini" ifade etmiştir. Bu cümleden sonra Çatlı ile alakalı bilgiler sayın Başbakan'a tarafımızdan aşağıdaki özet takdim ile sunulmuştur.
KENAN EVREN'İN TALİMATI İLE ÇATLI VE GRUBU OLUŞTURULDU
O dönemde Cumhurbaşkanlığı yapan Kenan Evren ve onun görevlendirdiği Hiram Abbas'ın yetkilendirmesi ile yurtdışında eylem yapılması kararıyla Abdullah Çatlı grubu ile irtibata geçildiği anlatılıyor.
Gazeteport