EL KUDDUS


Allah kuddustur. Bütün kusur ve noksanlıklardan uzaktır. Acizlikten, fakirlikten, zaaftan ve bütün eksikliklerden münezzehtir. Bu ismin diğer bir manası ise bütün yarattıklarını maddi ve manevi kirlerden temizleyendir.

Evet güzellik güzelden gelir. mükemmellik kemalden gelir. ihsan cömertlikten ve servet zenginlikten gelir. Bu alem bütün güzelliği ile Cenab-ı hakkın güzelliğine, kusursuzluğu ile onun sonsuz ilmine, icadı ve intizamlı hareketleriyle onun eşsiz kudretine, hazineleri ile nihayetsiz servetine, ihsanlarıyla onun sınırsız cömertliğine işaret eder. Yani sözün özü kainat bütün güzelliğiyle ve mükemmelliği ile onun kemaline ve kuddüs ismine bir aynadır.

Şimdi kuddus isminin diğer bir cilvesi olan yarattıklarını maddi ve manevi kirlerden temizleyen manasına bakacağız.

Bir sokak görseniz, bir süpürge tarafından temizleniyor ve sizler süpürgeyi tutan eli görmeseniz. Acaba bütün dünya toplansa: Bu sokağı bizzat süpürgenin kendisinin temizlediğini iddia etse, inanır mısınız? Elbette hayır. Hatta bu iddiaya gülersiniz.

Çünkü sokağı süpürmek için hayat sahibi olmak lazım. Hayatı olmayan süpüremez. Halbuki süpürgenin hayatı yok. Hem süpürenin kuvveti olmalı. Halbuki süpürgenin kuvveti de yok. Hem süpürenin iradesi olmalı, temizlemeyi temizlememeye tercih etmeli. Halbuki süpürgenin iradesi de yok. Ve bu sıfatlarla birlikte ilmi olmalı süpürmeyi bilmeli, merhameti olmalı sokak sakinlerine acımalı, hikmeti olmalı faydayı anlayabilmeli ve daha bir çok sıfatı olmalı. Halbuki bu sıfatların hiçbiri süpürgede yok. İşte bundan dolayı süpürgeyi tutan eli görmesek de bu hikmetli faaliyeti bu sıfatları taşıyan bir faile veririz. O eli görmememiz yokluğuna delalet etmez, bilakis bu hikmetli faaliyet O'nun varlığına delalet eder. Acaba küçücük bir sokağı temizlemek bile süpürgeye isnat edilemezse bu koca kainatı ve kainatın sokaklarından biri olan dünyayı temizlemek nasıl olur da süpürge hükmündeki sebeplere havale edilebilir.

Evet bu kainat ve dünya daima işler büyük bir fabrika ve her vakit dolar boşalır bir han ve bir misafirhanedir .Halbuki böyle işlek fabrikalar hanlar ve misafirhaneler enkazlarla, süprüntülerle çok kirleniyor. Eğer pek çok dikkat ile bakılmazsa ve temizlenmezse içinde durulmaz, insan onda boğulur. Halbuki bu kainat fabrikası ve dünya misafirhanesi o derece pak temiz ve kirsizdir ki, lüzumsuz bir şey, menfaatsiz bir madde, tesadüfi bir kir bulunmaz. bulunsa da çabuk bir şekilde temizlenir. Demek bu fabrikaya bakan zat çok iyi bakıyor ve bu fabrikanın öyle bir sahibi var ki, o koca fabrikayı ve bu büyük sarayı küçük bir oda gibi süpürtür, temizler. Bir insan bir ay yıkanmazsa , küçük odasını süpürmezse çok kirlenir, pislenir. Demek bu alem sarayındaki paklık ve temizlik hikmetli ve dikkatli bir temizlikten ileri geliyor. Eğer o daimi temizlik ve dikkat ile bakmak olmasaydı, bir senede bütün hayvanların yüz bin milletleri yeryüzünde boğulacaklardı. Ve uzaydaki yıldızların enkazları ölüme sebebiyet verecek, dağlar büyüklüğündeki taşları başımıza yağdıracaklardı…..

Halbuki birazdan göreceğiniz gibi bu alem kuddus isminin tecellisi ile yıkanmış ve temizliği ile onun kuddus ismine ayna olmuştur.

İşte denizler; her günler binlerce balık ölür ama hiçbir bir cenaze göremezsiniz

Ve işte ormanlar! İçlerinde yüz binlerce hayvan yaşar her gün binlercesi doğar ve binlercesi ölür ama kirlilik eseri yok.

Ve mahlukların kendilerini nasıl temizlediklerine bak, Kuddus isminin bir cilvesini gör:

Ve şimdi de kuddus isminin askerleri ve memurları olan hayvanata bak: Kim onlara temizlik yapmayı öğretti? Ve kimin emriyle çalışıyorlar?

Acaba yaratılış gayemiz ve vazifemiz Allahı tanımak ve onu isim ve sıfatlarıyla bilmek olmasına rağmen, hiç bulutlardan indirilen yağmur damlalarıyla yeryüzün yıkandığını gördüğümüzde Allah'ı Kuddus ismiyle yad ettik mi?

Yağmurların yağması kuddus isminin bir cilvesi olduğu gibi rüzgarların esmesi de bu ismin bir tecellisidir. Bu sayede havadaki pis kokular ve zemin yüzü temizlenir.

Ve Göz kapakları gözleri temizlemek ile bu isme aynadır. Ve biz her nefes alıp vermekte kanı temizlemek ile kuddus isminin cilvesine her an mahzar oluruz.

Ve bu ismin tecellisi sayesinde simsiyah topraktan ve kupkuru dallardan çıkartılan tertemiz sebze ve meyvelere bak. Ve sonra ya kuddus, ya kuddus, ya kuddus diyerek yaratanını tesbih et

Diğer Videolar